Moxa lamp - Touch for Balance

Voetreflex praktijk
Marcel Jansen
Voetreflex praktijk
Marcel Jansen
Voetreflex praktijk
Marcel Jansen
Ga naar de inhoud

Moxa lamp

Overige behandelingen

Moxa therapie is onderdeel van de Traditionele Chinese geneeskunde.

Moxa is een gedroogde plant, Bijvoet, die bij acupunctuur kan worden gebruikt om de te behandelen gebieden te verwarmen.
De TDP zoals de Moxalamp die ik gebruik officieel heet doet ongeveer hetzelfde als het branden van Moxa, namelijk verwarmen.

Het meest duidelijke verschil is dat er met deze lamp een veel groter gebied te behandelen is. De tweede lampkop kan dit nog verdubbelen of je laat hem vanuit een andere hoek stralen. Tevens valt natuurlijk ook op dat de karakteristieke geur van de bijvoet (moxa) nu ontbreekt, de moxalamp is geurloos. Met behulp van één of juist meerdere naaldjes in de huid laat de warmte zich ook nauwkeurig positioneren. De armen van de infrarood warmtebronnen zijn op 5 verschillende manieren te verstellen.

TDP is, als we goed zijn voorgelicht, de afkorting van Te-ding Dian-ci-bo Pu, deze afkorting staat voor 'speciaal electromagnetisch spectrum'. De zwarte plaat, in beide koppen van het apparaat, zendt golven uit die zich in het infrarode gebied van het spectrum bevinden (dit is 2-22 micron). Volgens de documentatie van de Chinese fabrikant werd dit type lamp voor het eerst in 1980 toegepast en bleek niet alleen daar maar ook in een aantal andere landen een succes. In China kreeg de lamp de bijnaam 'wonderlamp'. Wij, als nuchtere Hollanders, noemen de lamp meestal gewoon een moxalamp.

De moxalamp kan zelfstandig als therapie ingezet worden. De lamp kan, net als bij het branden van moxa het geval is, tevens toegepast worden als ondersteuning van een behandeling met acupunctuur. Voor een lijst met toepassingen kunt u de pagina's met indicaties van de NVA (de Nederlandse vereniging voor acupunctuur) en de WHO (de wereld gezondheidsorganisatie) op onze website raadplegen.
Tenslotte nog even dit: een TDP moxalamp is qua warmte stimulatie van het lichaam, dit door de ingebouwde zwarte plaat met mineralen, niet te vergelijken met een gewone infraroodlamp of de warmte (hitte) zoals die in een sauna wordt ervaren.


Enige indicaties voor moxa

Een vastzittend schoudergewricht door ontsteking van het gewrichtskapsel, ook wel 'frozen shoulder' genoemd;
het herstellen na een opgedane infectie;
stagneren van de doorstroming van het bloed (koude);
reumatische aandoeningen (rheuma);
het premenstrueel syndroom (PMS). Dit kan een flink aantal verschijnselen genereren. Wat voorbeelden: hartkloppingen, nervositeit, angst, hoofdpijn, duizeligheid, depressie, prikkelbaarheid en het gevoel van gezwollen borsten of buik;
chronische hoofdpijn;
een eenzijdige verlamming, hemiplegie of hemiplegia, in het lichaam;
het voorkomen van een lelijk litteken na een operatie;
menstruatiepijn;
onvruchtbaarheid of steriliteit (infertiliteit) en
problemen met de spijsvertering.
Een behandeling met moxa versterkt Qi en kan ook zeer goed preventief werkend ingezet worden.


Terug naar de inhoud